BACKGAMMON V ARABSKEM SVETU

vir slik

 

Namizne igre pod skupnim imenom ‘tabla’ in različicami tega imena so med najstarejšimi znanimi namiznimi igrami. Igra z zahodnim imenom Backgammon je še danes zelo priljubljena v vsem arabskem svetu, na bližnjem vzhodu in v Srednji Aziji.

Že stari Egipčani so pred 3500 leti igrali igro ‘Senet’, ki je imela podobne cilje kot poznejša tabla in je prav tako poznala igralno kocko. Podobne igre so poznali tudi v Mezopotamiji in Perziji. Neposredni prednik današnje igre pa je, kot kaže, rimska ‘Tabula’; zapisi o njej segajo v 5. stoletje, pojavila pa naj bi se na področju vzhodnega rimskega cesarstva. Glavna razlika je le v tem, da so takrat namesto dveh uporabljali tri igralne kocke.

V delu arabskega sveta, zlasti v Siriji, je igra, na zahodu imenovana backgammon, znana kot ‘shesh – besh’. To je popačenka iz perzijske besede za šest in turške besede za pet; šest in pet je namreč dolžina polovice igralne table v backgammonu. Tudi na hebrejskem govornem področju so prevzeli ime Shesh – besh. V nekaterih arabskih deželah igro imenujejo ‘ifranžijah’ – kar pomeni ‘frankovski’ oziroma evropski, kar namiguje, da so igro radi igrali tudi križarji na svojih pohodih v Sveto deželo.

 

Backgammon ima več različic, posebej značilna za arabski svet pa je ‘Mahbusa’, kar pomeni ujetnik. Otroška različica ujetnika je ‘Yehud’ oziroma Žid. Na bližnjem vzhodu že stoletja v takorekoč vsaki kavarni posedajo možje, ki ob čaju ali kavi igrajo to igro vseh iger. Nekateri pravijo, da je igra postala tako priljubljena v času Otomanskega imperija, ko naj bi se razširila po vsem arabskem svetu. Čeprav so tako krščanski kot muslimanski cerkveni dostojanstveniki vselej pred pogubnim vplivom table, je ljubezen do igre vedno zmagala.

 

Marko Tratar

 

Viri:

– wikipedia: Backgammon

– Love of Backgammon: to Arabs, it’s the one game that counts (Los Angeles Times, Februar 1988)

– AramcoWorld.com: Backgammon comes back…or was it ever away?

Leave a Reply

*