Razstava zelišč in začimb » Baharat«

BAHARAT

Gewürze

 

Razstava zelišč in začimb » Baharat« vas bo popeljala v čarobni svet vonjav in okusov. Izvedeli boste kako zelišča in začimbe uporabljamo v kuhinji, ter kako za zdravljenje bolezni, lajšanje bolečin ali krepitev zdravja. Težko si predstavljamo jedi brez začimb saj jim dajejo vonj, barvo in okus. Včasih jih uporabljamo za prikrivanje nezaželjenih okusov (npr.okus jajc pri sladicah). V času ko še ni bilo hladilnikov so jih uporabljali tudi za konzerviranje hrane. Uporabna so tudi pri verskih ritualih, v kozmetiki,pri izdelavi parfumov ali kot zelenjava (npr. korenine kurkume).

V daljni preteklosti so arabski trgovci prečkali puščave s svojimi karavanami, polnimi začimb iz Indije in drugih azijskih držav. Skupaj z arabskimi začimbami so jih prodajali po Evropi. Od tod izvira uporaba zelišč v arabski kuhinji zaradi katere je bogata in unikatna.

Razlika med začimbami in zelišči je v tem, da pri zeliščih uporabljamo zelene dele in so bolj nežna, pri začimbah pa lahko uporabljamo plodove, semena, korenine, liste ali stebla. Veliko začimb ima antibakterijski učinek in to je mogoče razlog zakaj se začimbe bolj uporabljajo v krajih z bolj vročim podnebjem, bakterije se namreč hitreje razmnožujejo v toplem ozračju. Prav tako veliko začimb uporabljamo pri mesu, saj je zelo dovzetno za bakterje.