Alum

ALUM

link za sliko


Obiskovalci, ki prvič obiščejo bližnjevzhodne tržnice se lahko zmedejo, ko vidijo kupe kamenja, prikazanih na vidnem mestu med zelišči in začimbami. Eden od njih je alum (šabba), kristalno bel mineral pogosto uvožen iz Kitajske. Arabci ga imenujejo šabba ali šabb, angleško mu rečemo potassium alum ali potash alum. Alum je spojina več kovin, vključno z aluminijem. Na bližnjem vzhodu ga uporabljajo v različne namene, pogosto za nadzor krvavitev in za čiščenje ter celjenje ran. Šabba prašek zmešan s kano se uporablja za dekoracijo kože. Uporaben je tudi kot naravni dezodorant za pod pazduhe. Alum se ne uporablja pri kuhanju ali uživanju.
Ali si vedel?
• v starem Babilonu so zdravniki uporabljajo alum kot ustno vodico, kot vaginalne globule za zdravljenje preobilnih in dolgotrajnih menstruacij, za izpiranje in zdravljenje srbečih krast, pri zdravljenju gonoreje in gnojne oftalmije. Grški in nato arabski zdravstveni organi so nadaljeval te prakse, alum pa so uporbljali tudi za zdravljenje gobavosti, slabih dlesni, mehurčkov in pri težavah z ušesi.
• alum je dragocene za proizvodnjo papirja, barvanje tekstila, izdelovanju protipožarnih zaščit, čiščenju vode, v medicini kot astringent, styptic in emetik
• alum Mountain, v mestu Bulahdelah, v Avstraliji, je edini znani nadzemni izkop aluma na svetu.
• uporaba aluma kot dezodoranta ne povzroča visokih koncentracij aluminija v telesu, to pa zato, ker imajo molekule kalijevega aluma negativen ionski naboj in aluminij ne more iti skozi celične stene.
• boksit, ruda, iz katere je sestavljen alum, lahko očistimo in pretvorimo direktno v alum.

Leave a Reply

*