Arabska kamela

Arabska kamela ali dromedar se loči od svojih baktrijskih sorodnikov po svoji edini grbi, ki jo zelo dobro izkoriščajo. V grbi ima lahko shranjeno do 36 kilogramov maščobe, katere lahko kamela razgradi v vodo in energijo, ko ji zmanjka hrane. Grbe dajejo kamelam sposobnost, da lahko  v puščavi brez vode preživijo potovanja dolga do 160 kilometrov. Kamele se redko kdaj potijo. To velja tudi v puščavah, kjer so temperature visoke do 50°C. To jim omogoča, da lahko hranijo vodo v telesu dalj časa. . Vendar ko pijejo vodo, jo vpijejo kot goba. Zelo žejna kamela lahko spije 135 litrov vode v 13 minutah.V zimskem času imajo puščavske rastline dovolj vlage, da omogočijo kamelam, ki jih jedo,da preživijo dalj časa brez vode.

Dromedarji se na različne načine prilagodijo,da bi uspešno preživeli  v puščavah. Svoje nosnice zaprejo, da se zavarujejo od peska. Imajo tudi goste obrvi in dve vrsti dolgih trepalnic, s katerimi zavarujejo svoje oči. Velike in trpežne ustnice pa jim omogočajo, da se lahko prehranjujejo z bodičastimi rastlinami puščave. Z velikimi in debelimi stopali pa se lahko lažje premikajo po skalnatem terenu in puščavskem pesku.

Arabske kamele so bile udomačene pred približno 3500 leti in so bile vedno  cenjene kot živali, ki prevažajo dobrine. Te lahko nosijo velike tovore do 40 kilometrov na dan. Nekatere kulture sodijo premoženje osebe glede na število kamel, ki jih poseduje. Danes so skoraj vse kamele na svetu udomačene. Najdemo jih v severni Afriki, jugozahodni Aziji in Avstraliji, kjer so bile uvedene. Za tisoče let so Arabci uporabljali kamele v svojem trgovanju, vojnah in tudi kot vsakodnevno sredstvo za prevoz. Danes še vedno obstajajo ljudje, ki raje uporabljajo kamele kot avta, da prečkajo puščavo.

V mnogih arabskih državah dromedarje uporabljajo tudi za športne dirke.

Arabci uporabljajo meso in mleko arabskih kamel v svoji prehrani. Mleko uporabljajo  tudi v zdravilne namene.

Leave a Reply

*