Arabska kava

Arabska kava ali ”Al-Qahwa” je tradicionalna pijača v arabski kulturi, ki je narejena iz praženih zrn kave (na temperaturi od 165°C do 210°C) in kardamoma. Postrežba kave gostom je znak dobrote in gostoljubnosti. Običajno jo pražijo, meljejo, pripravljejo in servirajo pred gosti. Ponavadi jo servirajo skupaj z datelji in s kandidnim sadjem. Nekateri ljudje ji dodajo kondenzirano mleko, da ji malce spremenijo okus in barvo, vendar rekdo kdaj. Postrežena je iz kavnika, ki se imenuje dallah, in v skodelicah, ki se imenujejo finžani.  So manjši od skodelic in brez ročajev. Arabsko kavo strežejo tudi v restavracijah, kjer jo servirajo posebno oblečeni natakarji, in je skoraj vedno servirana skupaj z datelji. Je tudi ponujena in postrežena na posebnih dogodkih kot sta npr. poroka in pogreb.

Arabska kava je ponavadi servirana v zelo majhnih količinah, ker bi velika količina rabila preveč časa, da se ohladi. Gost ali domačin nalije toliko kave, da samo napolni dno skodelice. Ko jo gost popije, lahko pokaže z gesto, da ne bo več. Drugače bo domačin nalil še eno skodelico, dokler gost ne pokaže, da ima dovolj. Navada je, da se običajno popije samo ena skodelica kave, ob dolgih pogovorih pa včasih spijejo tudi večje količine kave.

Leave a Reply

*