Arabski kruh (Hubz)

Arabski Kruh ( Hubz arabi)

20151209_100818

Arabci, večinsko prebivalstvo Bližnjega vzhoda, običajno jedo kruh ob vsakem obroku. Tradicionalno in v vsakdanjem življenju ga obravnavajo kot božje darilo. Egipčani imenujejo kruh ,,ajš,, kar pomeni življenje. V arabskem svetu, če kos kruha pade na tla, ga oseba pobere, poljubi in poje. Španci so to navado prevzeli od arabcev skozi dolgo obdobje v Iberskem polotoku. V Španiji, ko pade kruh na tla rečejo: “Es pan de Dios” kar pomeni božji kruh.

Arabci so mnenja, da ne morejo okušati druge hrane brez kruha. Poznajo veliko različnih vrst, velikosti, oblik, in tekstur kruha. Brez dvoma je mati vseh kruhov z Bližnjega vzhoda pita kruh in je tudi med vsemi najbolj priljubljen. Arabci ga imenujejo hubz arabi (arabski kruh), v nekaterih delih sveta ga imenujejo flatbread (ploščat kruh) ali Syrian bread (sirski kruh).

Pita kruh je, tako kot vsi tipi kruhov z Bližnjega vzhoda, običajno mehak in prožen – idealen za arabski način jedenja. Ena od največjih prednosti tega tipa kruha je, da nanj lahko preprosto v sredino nanesemo jogurtov namaz, hummus, tahini ter namaze različnih vrst živil po želji posameznika. Kruh prepeosto prepolovimo brez noža ali žlice ter napolnimo z željenimi sestavinami.

S pita kruhom lahko tudi pobiramo meso, zelenjavo, omake, solate ter ostale vrste živil. Kruh preprosto trgamo in z njim zajamemo živila.

Kruh ima zgornji in spodnji del in, če naredimo majhno zarezo skozi katero napolnimo kruh s šawermo (piščanec z žara), falaflom (ocvrte kroglice iz čičerike) ali kufto (arabska verzija hamburgerja) ter dodamo solato, dobimo zelo okusne sendviče.

Tradicionalni način peke pita kruha je bil v zelo ogrevanih zidanih pečeh. Izdelava pita kruha v sodobnih državah pa je seveda avtomatiziran proces. Večina ljudi kupuje kruh v pekarnah.

Pa vendar, čeprav sta potrebna čas in energija, da bi spekli svoj domač pita kruh, je lahko to eden od vaših najbolj zanimivih kuharskih izkušenj. Aroma, ki prihaja iz kuhinje, slasten vonj svežega kruha, ki prihaja iz pečice in, predvsem, veselje , ki ga občutite, ko ste sami spekli domač kruh, so vredni vašega truda.

Če bi radi poskusili pita kruh ga lahko pri nas naročite. Na voljo je bel, polbel, koruzni ali polnozrnat. Dostavimo vam ga lahko na dom. Kruh lahko shranite v zmrzovalnik ter ga porabite kadar ga potrebujete. Zelo hitro se odmrzne saj je tenek. Ko ga pogrejete v ponvi ali direktno na ogenju je tak kot svež. Ni vam potrebno iti v trgovino vsakič, ko si zaželite svežega kruha. Vaš pita kruh preprosto vzamete iz zmrzovalnika, v petih minutah pogrejete in dobite svež, vroč in okusen kruh. Pita kruh je zelo primeren za piknike ali razna praznovanja saj je priročen za postrežbo.

 

več info pokličite na 031847089

 

Leave a Reply

*