Falafil

Falafel je ocvrta kroglica ali pleskavica, narejena iz mlete čičerike, fava fižola ali obojega skupaj ter začinjena z mešanico čebul, česna, peteršilja ter različnih zelišč in začimb. Falafel je tradicionalna arabska hrana, po navadi postrežena v „pita“ kruhu, ki deluje kot žep, ali zavita v ploski kruh, poznan pod imenom „lafa“. Falafel kroglicam so dodani solata, vložena zelenjava, pekoča omaka ter na „tahini“ (sezamov namaz) osnovane omake. Falafel kroglice se lahko jejo tudi samostojno kot prigrizek ali pa so postrežene kot del „meze“.

 Falafel je v Egiptu, z izjemo Aleksandrije, poznan pod imenom „taʿamiya“. Beseda je izpeljana iz pomanjševalnice arabske besede „ṭaʿām“, hrana.

 Falafel je na Bližnjem Vzhodu postal razširjena oblika ulične hrane. Kroketi se pogosto jejo kot del „meze“. V času ramadana se falafel kroglice včasih jejo kot del „iftarja“, obeda, ki prekine dnevni post po sončnem zahodu. Falafel je postal tako popularen, da McDonald‘s v nekaterih državah streže „McFalafel“.

 Falafel je postal popularen med vegetarijanci in tistimi v veganskem gibanju, kjer ga slavijo kot alternativo z mesom napolnjeni ulični hrani, in se sedaj kot pakirana mešanica prodaja v trgovinah z zdravo prehrano. Čeprav je bil prvotno uporabljan le za izdelavo vegetarijanskih burgerjev, je njegova uporaba narasla, saj ga je vedno več ljudi sprejelo kot vir proteinov.

 Kadar je narejen iz čičerike, ima falafel visoko vsebnost proteinov, sestavljenih ogljikovih hidratov in vlaken. Čičerika ima prav tako nizko vsebnost maščob in soli ter ne vsebuje holesterola. Glavna hranila so kalcij, železo, magnezij, fosfor, kalij, cink, baker, mangan, vitamin C, tiamin (vitamin B1), pantotenska kislina (vitamin B5) in folna kislina (vitamin B9). Fitokemikalije vsebujejo beta-karoten. Falafel ima veliko vsebnost topljivih vlaknin, kar se je izkazalo za uspešno pri zniževanju krvnega holesterola.

 Kako pripraviti falafel?

Naš recept za falafel je primeren za postrežbo 10 ljudi. Falafel lahko pripravite in ga v hladilniku shranite za kasneje; maso lahko v plastični zip-lock vrečki hranite do nekaj tednov. Vse sestavine tega recepta za falafel je možno kupiti v trgovinah z izdelki bližnjega vzhoda.

Čas priprave: 30 min

Čas kuhanja: 7 min

Skupni čas: 37 min

 Sestavine za falafel

450 g suhega in olupljenega fava fižola

340 g suhe čičerike

Šop peteršilja (odrežite steble)

2 šopa svežega koriandra (odrežite steble)

8-10 strokov sveže olupljenega česna, zmletega

1 velika rdeča ali rumena čebula

1 šop zelenih čebul

2 jedilni žlici soli

Ščepec črnega popra

2 jedilni žlici moke

1 čajna žlička sode

Ščepec rdeče čili paprike (poljubno, če želite začinjen falafel)

1 jedilno žlico kumine

3 čajne žličke koriandra

Navodila

Priprava falafel miksa

  1. Fava fižol in čičeriko čez noč namočite v ločenih posodah.

  2. Naslednji dan odcedite fava fižol, splaknite ga s svežo vodo in ga olupite (lahko prihranite čas s tem, da kupite olupljen fava fižol).

  3. Za nekaj trenutkov dajte fava fižol v cedilo, da se osuši, potem pa ga dve minuti obdelujte v multipraktiku, dokler ne bo videti kot skupek krušnih drobtin. Odložite na stran v veliko posodo.

  4. Podobno izplaknite in osušite čičeriko, nato pa jo obdelajte v multipraktiku dokler ne doseže enake konsistence kot fava fižol. Stresite na vrh mase iz fava fižola.

  5. Stresite česen, rdečo čebulo, zeleno čebulo, peteršilj, svež koriander, koriander, sol, papriko in moko v multipraktik ter obdelujte nekaj minut, dokler se ne spremenijo v pasto.

  6. Dodajte jo v posodo s fava fižolom in čičeriko in gnetite z rokami dokler masa ne doseže testene teksture. Če je na otip preveč suha, dodajte malo vode in še malo pregnetite. Na tej točki lahko brez skrbi poskusite falafel miks, da se prepričate, da ima uravnotežen okus.

Cvrtje falafla

  1. Nekaj minut pred cvrtjem posujte sodo po falafel miksu, pregnetite in pustite počivati. Ko je pripravljeno, v ponvi na srednji temperaturni jakosti zagrejte 2,5 cm olja za cvrtje.

(Če želite nekaj falafel testa shraniti v hladilniku, mu ne dodajajte sode, saj mora biti ta dodana le nekaj minut pred cvrtjem.)

  1. Za nalaganje falafla uporabite posebno falafel zajemalko, lahko pa tudi zajemalko za sladoled ali pa dve žlici, pri čemer falafel maso zajamete na eno žlico, z drugo pa potem maso pritisnete v „kompaktno tortico“, nato pa nežno spustite v ponev.

  2. Cvrite nekaj minut, dokler falafel ne porjavi, nato ga odložite na papirnato brisačko ali cedilnik, da se odcedi odvečno olje.

Falafel lahko postrežete s „tahina” omako, „humusom“ in solato, lahko ga postrežete v „peta“ kruhu ali zavitega v ploski kruh „lafa“.

več info : nur.zavod@gmail.com

All rights  reserved for Nur institute , using this material without mentioning the source can cause legal problems