Hum’mus

Hummus je arabska jed, ki jo poznajo v večini arabskih držav. Uživajo jo kot aperitiv ali kot samostojno jed. Humus pomeni tudi čičerika v arabščini.

Predstavljamo vam eden od načinov kako pripravimo humus:

potrebujemo:

–          400 gramov čičerike namočimo v vodo in pustimo en dan ali 400 gramov čičerike v konzervi

–          3 žlice tahine (tahina je mleti sezam, kupimo jo lahko tudi pri nas)

–          3 žlice limoninega soka

–          česen po želji

–          sol po želji

–          pol pekoče paprike po želji (če imamo radi pekoče)

Čičeriko skuhamo in jo damo v mešalnik z vsemi ostalimi sestavinami. Dodajamo vodo (lahko tisto v kateri smo kuhali čičeriko) Mešamo toliko časa, da nastane gladek namaz.

Če uporabljamo čičeriko iz konzerve prvo odstanimo vodo in kasneje dodajamo kolikor jo potrebujemo.

 

Humus jemo tako da trgamo koščke kruha in jih namakamo v humus.

 

Humus lahko postrežemo z olivami, sirom, svežim paradižnikom, svežimi kumaricami.

Jed je zelo primerna za zdrav in enostaven zajtrk. V hladilniku ga lahko shranimo tri dni( mogoče je dobro da ne dodamo česna v celotno zmes, da ne oddaja vonja drugim živilom)

 

več info : nur.zavod@gmail.com

All rights  reserved for Nur institute , using this material without mentioning the source can cause legal problems