Iqal

Iqal

iqal

Agal (arabsko: عقال- vez ali vrv) iqal, egal ali igal je dodatek, ki ga običajno nosijo Arabci. Je črna vrv, ki se dvakrat ovije okoli glave, da drži ghutro na mestu. Arabci (zlasti Beduini) ga ovijejo okoli glave, da drži kafijjo. Beduini so včasih nosili črne trakove okoli glave v primeru, da so potrebovali privezati svoje živali, da te ne bi pobegnile.
Nošenje agala in kafijje je še vedno pogost v podeželskih območjih po vsem arabskem svetu, kjer so moški nosili (in še vedno nosijo) naglavno pokrivalo, ki jih ščiti pred soncem, prahom in peskom. To pokrivalo je ponavadi šal iz bombaža v obliki kvadrata, znan kot kefijja ali kufiya (arabsko: كوفية‎) znan tudi kot hutrah , ḥaṭṭah , mashadah , shemagh , chafiye , puşi in kaffiyah v drugih regijah in jezikih.
Barva, debelina, material, dizajn in število plasti agala (ali je enkrat ali štirikrat ovit okoli glave) razkrivajo veliko o poreklu in ugledu človeka. Najbolj pogosti so črni in tkani iz volne kamele ali ovce. Obstajajo tudi rjave in bele. Razlikujejo se v teksturi, ki je odvisna od uporabljenega materiala in tesnosti tkanine.

Leave a Reply

*