Kanna

Kana ali henna (Lawsonia inermis) je cvetujoča rastlina, ki je znana tudi pod imenom hina. Beseda ‘henna’ izvira iz arabske besede حِنَّاء. Je visok grm oz. nizko drevo, ki lahko zraste od 1,8 do 7,6 metrov.

Henna se že 6000 let uporablja kot kozmetični izdelek za barvanje las, nohtov in kože. Henna se je stoletja uporablja v Severni Ameriki, Afriškem rogu (Somalski polotok), antičnem Egiptu, na Arabskem polotoku in Bližnjem vzhodu. V mnogih arabskih državah se uporablja pri porokah za dekoriranje delov telesa neveste, v glavnem rok in nog. Moški ga tudi uporabljajo za barvanje las.

Henno pripravimo tako, da vzamemo prah narejen iz listov in ga zmešamo skupaj s šibko kislino, kot je npr. kis, limonin ali pomarančni sok, in pustimo nekaj časa, da stoji. Nato pridobljeno pasto nanesemo na lase in pokrijemo s plastično folijo, da preprečimo izsuševanje. Henno lahko sperete po nekaj urah, ko se barva dobro sprime za lase. Henna se včasih meša z vročo ali vrelo vodo in se lahko takoj uporabi, vendar barva ni tako bogata in se lahko čez nekaj časa spere.

Henna je tudi odličen balzam za lase, saj lahko popravi uničene lase in obnovi lasišče. Henna tudi varuje jetra od ogljikovega tetraklorida. Njeni listi pa so tudi učinkoviti pri zdravljenju opeklin.

Leave a Reply

*