Kohl

Kohl je starodavno ličilo za oči. Tradicionalno je narejeno z drobljenjem galenita (svinčev sulfid) in drugih sestavin. Množično se uporablja v južni Aziji, Bližnjem vzhodu, severni Afriki, Afriškem rogu in v nekaterih predelih zahodne Afrike, kot maskara za trepalnice ali za potemnitev očesnih vek. Egipčanske kraljice in plemenite ženske so na Bližnjem vzhodu uporabljale kohl že približno 3100 let pr.n.št.

Kohl se je prvotno uporabljal kot zaščita pred očesnimi obolenji. Verjeli so  tudi, da potemnitev okoli očesa varuje oko pred ostrimi sončnimi žarki.

Barberske in beduinske žene v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu nanašajo kohl tudi na svojih obrazih. Črto potegnejo od spodnje ustnice do brade in vzdolž nosnega grebena.

Kohl so uporabljali tudi v Indiji kot ličilo. Matere bi svojim novorojenim dojenčkom nanesle kohl na oči. Nekatere so to delale ,da ”ojačajo dojenčkove oči”, druge pa so verjele, da lahko s tem zaščitijo otroka pred  urokom zlobnega pogleda (evil eye).

Obstaja več vrst kohla, odvisno od snovi iz katere so narejene. Nekateri ne povzročajo nobene škode, nekatere pa je nevarno uporabljati.

Žene v arabskih državah kohl ponavadi nanesejo zjutraj in še enkrat pred spanjem. Nekatere žene uporabljajo tudi permanentna ličila oz. nosijo kohl 24 ur na dan. V starodavnih časih so arabske žene pokopali skupaj z nakitom, lončarskimi izdelki in školjkami napolnjenimi s kohlom.

Leave a Reply

*