KOŠARI

KOŠARI

20160102_180332

Košari je egipčanska nacionalna jed sestevljena iz riža, leče, čičerike in makaronov. Postrežena je s paradižnikovo pekočo omako, ki ji dodajo posebne začimbe. Sliši se čudno…dokler jedi ne probamo. Takrat šele razumemo zakaj je med egipčani tako priljubljena. Košari strežejo v vseh restavracijah. Je vsakdanja jed v egipčanskih gospodinjstvih pa tudi za vsakim vogalom jo lahko kupimo. Vidimo lahko dolge kolone ljudi, ki čakajo, da si privoščijo to popularno jed.

Čeprav je košari egipčanska nacionalna jed pa pravzaprav ni egipčanskega izvora. Niti makaroni niti riž nista egipčanski avtohtoni živili. Menijo, da košari izvira iz Indije in sega v čas britanske kolonizacije. Ime izhaja iz hindujske besede khichdi”, kar pomeni jed iz leče in riža. Ko so britanci prišli (okrog leta 1800) so prinesli tudi to zanimivo jed. Ni trajalo dolgo, da so jo egipčani navdušeno sprejeli. Ker je narejena iz enostavnih sestavin so si jo mnogi lahko privoščili.

Poseben pečat pri tej jedi naredi pikantna omaka z začimbo, ki se imenuje baharat in je pravzaprav mešanica začimb. Uporablja se tudi za druge arabske jedi in jim daje poseben okus. Samo ščepec jo dodamo juham, enolončnicam ali mesu in dobimo slastne jedi.

Leave a Reply

*