Kufijja

Kefija (arabsko: كوفية kūfiyyah, kar pomeni ”iz mesta Kufa v Iraku” (الكوفه); v množini كوفيات kūfiyyāt) znan tudi kot ghutrah (غُترَة), shemagh (شماغ), ḥaṭṭah (حَطّة), mashadah (مَشَدة) je tradicionalno naglavno pokrivalo Bližnjega vzhoda izdelano iz kvadratnega šala, običajno iz bombaža. Večinoma ga nosijo Arabci in tudi nekateri Kurdi.

Pogosto ga najdemo v sušnih območjih, saj zagotavlja zaščito pred prahom, peskom in sončnimi opeklinami. Njegov značilni vzorec šahovnice morda izvira iz starodavne mezopotamske upodobitve ribiških mrež ali klasja, ampak pravo poreklo vzorca ostaja neznan.

Kefijo nosijo Arabci, ki prebivajo v območjih severne Afrike, Arabije, Jordanije, Iraka in Palestine, že več kot stoletje. V 1960-ih letih se je njegova raba povečala v drugih območjih zaradi povečanja palestinskega nacionalizma. Palestinski voditelj Jaser Arafat ga je sprejel kot nacionalni simbol. Proti koncu 1980-ih je kefija postala modni dodatek v Združenih državah Amerike. V 2000-ih pa je postal zelo priljubljen med mladostniki v Tokiu, kjer so ga pogosto nosili s ”kamuflažnimi” stili oblačenja.

Kefija je lahko različnih barv kot npr. črno-bela, rdeče-bela, zeleno-bela ali samo bela. Obstajajo tudi bolj moderni stili npr. modro-vijolični.

Spodaj je video , ki prikazujejo različne načine, kako lahko nosimo kefijo.

 

 

Naše aktivnosti lahko podpirate z nakupom kefije. Imamo rdeče-bele in tudi črno-bele kefije.

več info na info@nur.si ali 041237882

 

 

 

  1. stojanka Reply

    pozdravljeni …želim meti rdeč ….lep pozdrav 🙂

Leave a Reply

*