Lufa

Luffa luffa2

Luffa je rastlina, ki spada v rod tropskih in subtropskih plezalk, uvrščena v družino bučevk (lat. Cucurbitaceae). V vsakdanjem življenju ime luffa, včasih tudi loofah, se ponavadi nanaša na plod vrste Luffa aegyptica ali Luffa acutangula. V Aziji gojijo in jedo plod te rastline oz. zelenjave. Na Kitajskem in v Vietnamu je precej priljubljena.  Plod je užiten samo v zgodnjem stadiju razvoja. Ko popolnoma dozori, pa postane zelo vlaknast. Popolnoma razvit plod se uporablja kot pralna goba za kopalnico ali kuhinjo. Luffe niso odporne proti zmrzali in potrebujejo od 150 do 200 toplih dni, da lahko dozorijo.

Ime luffa so si v 18. stoletju sposodili evropski botaniki iz arabskega imena لوف lūf ali lifa v množini. Arabci ga uporabljajo pri kopanju, da si očistijo telo. V preteklosti so iz vlaken luffe izdelovali trpežne vrvi.

Priljubljenost luffe za osebno nego je posledica nežnega piling učinka, ki ga imajo vlakna na koži. Mnogo okoljsko ozaveščenih potrošnikov cenijo, da je luffa izdelek, ki je naraven, obnovljiv in biološko razgradljiv.

Leave a Reply

*