Tabun

Tabun

tabun 10

 

Tabun pečica ali pa preprosto tabun (arabsko: طابون) je glinena peč, ki ima obliko presekanega stožca z odprtnino na dnu, kjer se zaneti ogenj. Zgrajena in uporabljena je bila v pred-svetopisemskih kot tudi v svetopisemskih časih kot družinska, soseskna ali vaška pečica. Tabun pečico danes še vedno izdelujejo in uporabljajo na Bližnjem vzhodu. Nekatere tabun pečice so izdelane tudi iz kovine. V nekaterih predelih Palestine jo imenujejo Tanur.
Tabun pečica se uporablja predvsem za peko tabun kruha (nekvašeni nizek kruh) in laffa kruha (kruh ki ga zavijamo). Je široko razširjena med Arabci na Bližnjem vzhodu že več stoletij.
Gorivo
Za segrevanje tabuna se lahko uporabljajo različne vrste goriv ali različne kombinacije goriv. Sesekljane in posušene veje dreves, sekanci, oglje, posušeni drevesni listi, ostanki od postopka pridobivanja oljčnega olja in ostale surovine so vsa potencialna goriva. V preteklosti so arabci kot gorivo uporabljali tudi osušeni živalski gnoj, ker je bil poceni in dostopen.
Ogrodje in temelj
Narejena je iz rumene ilovice. Prst se zmoči v vodo in premeša z narezanim senom pšenice, da dobimo gosto glino, ki se ročno oblikuje v kupolo. Ogrodje na dnu je v premeru ponavadi veliko 80-100cm, odprtina na vrhu pa 40-50cm. Ogrodje se na soncu mora sušiti več tednov. Temelj tabuna, na katerem je postavljeno ogrodje, je zakopano v zemljo. Premer temelja je 80-100cm, višina pa 40cm. Ponavadi je napolnjen z materialom, ki ga je v okolici veliko in ki dobro zdrži visoke temperature. V Palestini so najbolj znani bazaltni kamni. Nekateri uporabljajo tudi razbito steklo, pesek, kameno sol ali suwan kamne (zelo trdne in kompaktne vulkanske kamnine).
Pokrov
Je narejen iz gline ali pa se uporabi dovolj velik kos pločevine, da prekrije odprtino.
Postopek izgradnje
Na zaščitenem območju, ponavadi v hiši ali jami, se temelj vkopa v zemljo. Širši del ogrodja se postavi na vrh temelja. Nato se znotraj ogrodja postavijo prodniki, ki tvorijo gladko površino za peko.
Peka
Tabun ali tanur se uporablja za peko kruha, mesa, piščanca in tudi zelenjave. V Palestini se že dolgo časa uporablja za pripravo tradicionalnih jedi kot so Tabun kruh, Baba ganuž (pečen jajčevec) in Msahan kruh napolnjen s piščancem, sumacom, čebulo in olivnim oljem.
Kuhanje v tabun pečici je odvisna od temperature, ki ga shranijo kamni znotraj pečice med kurjenjem goriva.
Kuhanje se začne, ko se postavi ogenj na vrhu pečice in ko se dim umiri. Potem se odstrani pokrov in se sploščeni kosi testa ročno namestijo neposredno na kamne znotraj pečice. Običajno se lahko hkrati peče 4 do 5 kosov kruha. Nato se odprtina zapre in pokrov se prekrije s pepelom in žerjavico. Ko se kruh speče, se pokrov odstrani in kruh vzame ven. Postopek lahko ponovimo ali pa skuhamo druge jedi na kovinskih ali keramičnih pladnjih. Spodnja stran kruha bo dobila obliko kamenčkov ali drugih materialov, iz katerih je izdelana notranjost tabuna. Ta način peke je edinstven in ekonomičen, hrana pa dobi posebno aromo in okus. Ostanki ognja se lahko uporabijo za peko kave, krompirja ali drugih vrst jedi.

 

 

 

Leave a Reply

*